Lenen

tips en adviezen voor consumenten om te lenen

 

Welke lening heeft u nodig?

Als u een lening af wilt sluiten, dan kunt u dit bij een bank doen of bij een andere kredietverstrekker, zoals een onafhankelijke maatschappij. Het is natuurlijk belangrijk voor u om zo voordelig mogelijk uit te zijn. Het is dan ook zo dat u banken op een andere manier vergelijkt als u wilt gaan sparen dan wanneer u wilt gaan lenen. Bij het sparen wilt u de hoogste rente, terwijl u bij het lenen de laagste rente wilt. Uiteraard kunt u pas leningen gaan vergelijken bij diverse aanbieders, zowel banken als andere kredietverstrekkers, wanneer u weet wat voor lening u wilt of nodig heeft.

De leenvorm bepalen

Om de leenvorm te bepalen is het nodig om te beoordelen waarvoor u de lening af wilt sluiten. Wilt u bijvoorbeeld van het leenbedrag een auto of een scooter kopen? Wilt u gewoon genieten van extra financiële ruimte wanneer het nodig is? Of wilt u wellicht een bedrag lenen om over meerdere doeleinden te verspreiden? Er zijn bepaalde leningen die speciaal voor bepaalde doeleinden worden uitgegeven, zoals bijvoorbeeld de autolening of de scooterlening, terwijl de kredietverstrekker bij andere leenvormen niet hoeft te weten waar u het geld aan besteedt. Het is dus goed om te bekijken waarvoor u het geld wilt gebruiken, zodat u de leenvorm hierop aan kunt passen. U kunt ook kijken naar de beschikbare leningen en vervolgens bepalen welke leenvorm het best bij uw situatie past.

Welke leenvormen zijn er?

Er zijn eindeloos veel leenvormen, en er komen er steeds meer bij. Juist omdat het er zoveel zijn zullen we alleen de meest bekende, ofwel meest aangevraagde, leenvormen verder uitleggen. We hebben het dan over de minilening, de WOZ-lening, de auto- en scooterlening, de creditcard, roodstaan op de rekening, huurkoop, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

De minilening

De minilening is een lening die voor zeer korte duur wordt aangegaan. We hebben het dan in de meeste gevallen voor de duur van 15 of 30 dagen. Bij deze leenvorm ligt de rente bijzonder laag. Vaak betaalt u slechts een paar euro rente. U leent dan ook een relatief klein bedrag, vaak tot maximaal 1000 euro. Deze leenvorm is ideaal als u een bedrag nodig heeft dat u van het eerst volgende salaris direct terug kunt betalen.

De WOZ-lening

De WOZ-lening, officieel het WOZ-krediet, is een leenvorm die uitsluitend wordt aangeboden aan woningeigenaren. De WOZ-waarde van het koophuis bepaalt de waarde van het krediet. Deze leenvorm kan dus niet worden afgesloten wanneer u geen woning bezit. Dit krediet kent een relatief lage rente.

De auto- en scooterlening

De auto- en scooterlening is heel bekend, en er zijn meerdere vormen van. Zo vallen bijvoorbeeld de duurzaamheidslening, de caravanlening en de bootlening ook onder deze noemer. Het draait er bij deze leenvorm om dat bekend is waar u het leenbedrag aan gaat besteden. De aankoop die wordt gedaan met het bedrag van de lening staat borg en kan dus worden gezien als onderpand voor wanneer u zich niet aan de betaalverplichtingen houdt.

De creditcard

De creditcard is van meerdere banken en maatschappijen beschikbaar. U kunt de creditcard gebruiken om aankopen te doen. Het bedrag van deze aankopen betaalt u later terug. Uiteraard betaalt u hier rente over. Voordeel van deze leenvorm is wel dat al uw aankopen automatisch verzekerd zijn. De creditcard biedt u een vast krediet dat u op mag nemen. Wanneer de limiet bereikt is, dan kan de creditcard niet meer gebruikt worden totdat u een deel van het opgenomen krediet heeft terugbetaald aan de maatschappij of bank van wie de creditcard is.

Roodstaan op de rekening

Ook roodstaan op de rekening wordt gezien als een leenvorm. U kunt een bepaald bedrag rood staan, bijvoorbeeld 1000 euro. Wanneer u vervolgens 200 euro rood komt te staan op uw rekening, dan betaalt u over deze 200 euro rente. Deze rente wordt automatisch van uw rekening gehaald. Dit gebeurt in de meeste gevallen eens per maand, maar eens per kwartaal komt ook voor. Vaak wordt er van u geëist dat u minimaal 1 hele werkdag per kwartaal in de plus staat. U dient het bedrag dat u rood staat dan ook geregeld aan te vullen.

Huurkoop

Huurkoop is een leenvorm waarbij u geen geld krijgt, maar een object. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld ook de auto. U krijgt de auto alvast met huurkoop, maar de auto is nog niet van u. De auto dient in vastgestelde termijnen te worden afbetaald totdat deze volledig voldaan is. Pas dan is het voertuig daadwerkelijk uw eigendom. Hier komt dat ook de naam ‘huurkoop’ vandaan. In principe huurt u de auto voor een vast bedrag per maand totdat deze is afbetaald. Dan heeft u de auto gekocht. Deze leenvorm wordt vaak door de verkopende partij aangeboden.

De persoonlijke lening

De persoonlijke lening behoort, samen met het doorlopend krediet, tot de twee meest populaire leenvormen. Bij de persoonlijke lening hoeft niet bekend te zijn waarvoor u het geld gebruikt. U krijgt het leenbedrag op uw rekening gestort en kunt dit uitgeven zoals u wenst. U heeft hierbij te maken met vaste maandtermijnen, een vaste looptijd en in de meeste gevallen ook een vast rentetarief. U weet dan ook al aan het begin van de lening wat u ten einde van de lening heeft betaald voor het leenbedrag.

Het doorlopend krediet

Wanneer u kiest voor een doorlopend krediet, dan kan dit voor een vaste periode, maar in de meeste gevallen gaat het om een onbepaalde tijd. Hierbij wordt er een bedrag beschikbaar gesteld voor opname. U kunt bijvoorbeeld 1000 euro opnemen wanneer u behoefte heeft aan dit bedrag. Heeft u hier geen behoefte aan en blijft het krediet staan? Dan hoeft u er ook geen rente over te betalen. U betaalt uitsluitend rente over het deel van het krediet dat u daadwerkelijk opgenomen heeft. Een doorlopend krediet wordt in de meeste gevallen aangeboden met een variabele rente. Dit heeft vooral ook te maken met het feit dat er geen vaste termijn is voor terugbetaling, daar het niet om een uitgekeerd bedrag gaat. U kunt zelf opnemen wat u nodig heeft. U heeft dit dan ook volledig zelf in handen.

Bron: https://www.geldlenenzonderbank.net/category/geld-lenen/.